Teks Pidato : BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM

BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM

ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHHIWABARKAATUH, SELAMAT PAGI DAN SALAM PERPADUAN,SALAM SATU MALAYSIA.

YANG BERBAHAGIA…………………………………………………………………………………………

YANG BERUSAHA…………………………………………………………………………………………….

MERANGKAP PENGERUSI JAWATANKUASA INDUK PERTANDINGAN PIDATO PERINGKAT ZON A DAN B NEGERI SARWAK.

YANG BERUSAHA……………………………………………………………………………………………….

YANG BERUSAHA,ENCIK…………………………………………….,WAKIL PEJABAT PELAJARAN NEGERI SARAWAK MERANGKAP PENYELARAS JAWATANKUASA INDUK PERTANDINGAN PIDATO PERINGKAT ZON A DAN B NEGERI SARAWAK BAGI JABATAN PELAJARAN NEGERI SARAWAK.

YANG DIHORMATI ,KETUA-KETUA PENOLONG PENGARAH, TETAMU-TETAMU KHAS, TETAMU-TETAMU JEMPUTAN ,GURU-GUTU PENGIRING, PESERTA-PESERTA , TUAN-TUAN, PUAN-PUAN SERTA ADIK-ADIK PELAJAR YANG DI KASIHI SEKALIAN.

ALHAMDULILLAH.

BERSYUKUR KITA KE HADRAT ALLAH SWT KERANA DENGAN KEIZINANNYA DAPAT KITA BERSAMA-SAMA  MEMERIAHKAN MAJLIS KITA PADA PAGI INI IAITU

PERTANDINGAN PIDATOPERINGKAT ZON B BAGI NEGERI SARAWAK.

DENGAN KESEMPATAN INI,MAJLIS MENGUCAPKAN SELAMAT DATANG DAN MAJLIS AMAT MENGALU-ALUKAN KEHADIRAN SEKALIAN DI DEWAN ……………………………………………………………

UNTUK MAKLUMAN HADIRIN,PERTANDINGAN PIDATO ………………………………..,PERINGKAT ZON B INI TELAH MENERIMA SEBANYAK 14 PENYERTAAN DARI SEKOLAH-SEKOLAH DALAM ZON B YANG TERDIRI DARI BAHAGIAN SAMARAHAN, BAHAGIAN SRI AMAN, DAN BAHAGIAN BETONG.

HADIRIN YANG DIHORMATI SEKALIAN.

DENGAN HARAPAN SEMOGA MAJLIS KITA PADA PAGI INI AKAN BERJALAN DENGAN LANCAR DAN AKAN LEBIH DIBERKATI ALLAH SWT,MAJLIS MENJEMPUT ……………………………………………………UNTUK MENGETUAI BACAAN DOA. DENGAN SEGALA HORMATNYA DIPERSILAKAN.

bacaan doa

MAJLIS MERAKAMKAN UCAPAN TERIMA KASIH KEPADA……………………………………….UNTUK BACAAN  DOA SEBENTAR TADI.

TUAN-TUAN DAN PUAN=PUAN YANG DIHORMATI SEKALIAN,MAJLIS SETERUSNYA MENJEMPUT YANG BERBAHAGIA………………………………………………………………………………UNTYK MENYAMPAIKAN UCAPAN PERASMIAN. DENGAN SEGALA HORMATNYA MAJLIS MEMPERSILAKAN YANG BERBAHAGIA.

ucapan perasmian

TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA YANG BERBAHAGIA………………………DI ATAS UCAPAN PERASMIAN SEBENTAR TADI.

SETERUSNYA MAJLIS MENJEMPUT YANG BERUSAHA,………………….UNTUK MENYAMPAIKAN CENDERAHATI KEPADA YANG BERBAHAGIA…………………………….

DIPERSILAKAN.

penyampaian cenderahati

TERIMA KASIH DIUCAPKAN.

MAKA DENGAN INI,RASMILAH SUDAH PERTANDINGAN PIDATO ……………………,PERINGKAT ZON B NEGERI SARAWAK.

UNTUK TIDAK MELENGAHKAN MASA MAJLIS AKAN DISERAHKAN KEPADA………………………………………SELAKU PENGERUSI PERTANDINGAN PIDATO KITA PADA PAGI INI. DIPERSILAKAN TUAN PENGERUSI.

majlis diserahkan kepada pengerusi pertandingan.

selepas majlis diserahkan semula kepada pengacara majlis

TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA PENGERUSI MAJLIS,………………………………….

HADIRIN YANG DIHORMATI SEKALIAN,SEBENTAR LAGI KITA AKAN DIPERSEMBAHKAN DENGAN NYAYIAN LAGIU-LAGU PATRIOTIK YANG AKAN DIPERSEMBAHKAN OLEH KUMPULAN KOIR …………………………………………..DUA BUAH LAGU YANG AKAN DISAMPAIKAN IAITU……………………………………….DAN…………………..DIPERSILAKAN.

persembahan koir

TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA KUMPULAN KOIR………………………….DI BAWAH BIMBINGAN…………………………………..

SEBAGAI TANDA PENGHARGAAN DAN TERIMA KASIH ,MAJLIS BERBESAR HATI MENJEMPUT YANG BERUSAHA…………………………………..UNTUK MENYAMPAIKAN CENDERAHATI DARI PIHAK PENGANJUR.DIPERSILAKAN.

DIJEMPUT PENYELARAS PERTANDINGAN PIDATO……………………………………..PERINGKAT ZON A ,DARI JABATAN PELAJARAN NEGERI SARAWAK, ENCIK……………………………………………

SETERUSNYA CENDERAHATI KEPADA PANEL HAKIM.

DIJEMPUT EN…………………………………

                   EN………………………………….

                   EN…………………………………..

DAN           EN…………………………………..

SETERUSNYA PENYAMPAIAN SIJIL SIJIL PENGHARGAAN KEPADA GURU-GURU PENGIRING .

DIJEMPUT(RUJUK SENARAI )

DAN PENYAMPAIAN SIJIL PENYERTAAN KEPADA PARA PESERTA.

MENDAHULUI SENARAI DIJEMPUT (RUJUK LAMPIRAN)

SETERUSNYA DI JEMPUT PEMENANG PERTANDINGAN PIDATO…………………………..

PEMENANG TEMPAT KETIGA DIPERSILAKAN………………………………………….DARI SEKOLAH………………………………………………….MEMBAWA PULANG WANG TUNAI RM 500 BERSAMA TROFI  ,SIJIL PENYERTAAN DAN SEBUAH KOMPUTER RIBA.

NAIB JOHAN DIPERSILAKAN ADIK……………………………………….DARI SEKOLAH……………………………………………….MEMBAWA PULANG WANG TUNAI SEBANYAK RM 750 BERSAMA TROFI,SIJIL PENYERTAAN.SEBUAH KOMPUTER RIBA PERIBADI DAN SEBUAH KOMPUTER UNTUK PIHAK SEKOLAH.

DAN JOHAN PERTANDINGAN PIDATO…………………………………………TAHUN………………….

TELAH DISANDANG OLEH ADIK……………………………………………………DARI SEKOLAH……………………………………………………..MEMBAWA PULANG WANG TUNAI RM1000 BERSAMA TROFI,SIJIL PENYERTAAN,SEBUAH KOMPUTER RIBA.SIMPANAN ASB RM 300.SEBUAH KOMPUTER UNTUK PIHAK SEKOLAH.

TAHNIAH DIUCAPKAN KEPADA PEMENANG DAN TAHNIAH JUGA KEPADA PESERTA-PESERTA YANG TELAH MENGAMBIL BAHAGIAN.TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA…………………………………………………………ATAS PENYAMPAIAN HADIAH ITU TADI.

PARA HADIRIN YANG DIHORMATI.

KINI TIBALAH MASANYA KITA KE KEMUNCAK ACARA BAGI MENYAKSIKAN YANG TERBAIK ANTARA YANG BAIK,YANG TERHEBAT DIANTARA YANG HEBAT.JUSTERU ITU,SAMA-SAMALAH KITA SAKSIKAN PERSEMBAHAN PIDATO DARIPADA JUARA KITA.

TERIMA KASIH DIUCAPKAN KEPADA ADIK………………………………………….JUARA PERTANDINGAN PIDATO……………………………………………………….

TUAN-TUAN DAN PUAN-PUAN YANG DIHORMATI.

KITA TELAHPUN BERADA DIPENGHUJUNG MAJLIS.DIKESEMPATAN INI ,MEWAKILI JAWATANKUASA PENGELOLA PERTANDINGAN PIDATO,MEMOHON AMPUN DAN MAAF SEANDAINYA TERDAPAT KEKURANGAN SEPANJANG MAJLIS INI BERLANGSUNG.

SEKIAN TERIMA KASIH.

Leave a Reply