Pidato Bahasa Sunda : Hikmah Puasa Jeung Kasantunan

Pidato Bahasa Sunda Hikmah Puasa Jeung Kasantunan
Pidato Bahasa Sunda Hikmah Puasa Jeung Kasantunan

Hikmah Puasa Jeung Kasantunan

Assalamualaikum Wr.Wb

Loba manfaatna nu bias dibeunangkeun jeung sakabeh muslim ti ibadah puasa. Salah
sahijina, jeung media ngalatih kasantunan jeung berimokrasi sapopoe jalema musli
m nu hayang ngajaga kamurnian puasana wajib ngangembangkeun. Cara berinteraksi n
u sopan. Baik jeung tutur kata, canda atawa tingkah laku bahkan jeung jalema nu
ngangsarikeun, sakalipun anu sakabeh jalema anu keur puasaSabda rosulullah SAWa
nu aya nu mari atawa nyangserikeun, gewatlah abdi ngomong (maaf) abdi keur puasa
(HR. Bukhori jeung Muslim).

Kasantunan kawas kitu rek ngadampak gede jeung pribadi anu bersangkutan atawa ja
lema anu ti sakitarna abdi erek ngabuat jadi pribadi anu indah. Allah swt nurunk
eu, dua kaindahan umumna jalema kaindahan fisik jeung kepribadian umumna jalema
gampang kagoda ku kaindahan fisik, lamun kaindahan fisik leungit kesan anu tingk
ah laku jeung omonganana kasar, di deuleuh kasantunan jadi factor kunci ngawujud
kwun pribadi nu indah.

Sasungguhna Allah swt ngabere (kautamaan) jeung kasantunan nu teu di berekeun je
ung sifat-sifat nu lain (HR. Muslim)

Ti kesempatan lain Rasulullah SAW bersabda :
Sasungguhna ka santunan teu melekat ka pribadi atawa parhiasan, jeung teu kacabu
t atawa jeung aib. (HR. Muslim).

Kadua kasantunan bisa ngabentuk sakitar kita, loba sahabat anu beunangkeun hiday
ah saenggeh, nyaksikeun pribadi Rasululloh SAW, nu santun, diantaranana : Tsumam
ah bin atsal RA jeung zaid bin saanah RA. Katilu kasantunan adalah pelindung hati
ti noda jeung panyakit kalbu nu perlu di sadarkeun katika ngomong kasar jeung n
yumpahkeun sabenerna kita teu keur ngarugikeun jalema lain. Tapi nganodakeun hat
i sorangan, ngotorkeun kanggo kekerasan serta ngajadi kerassasungguhna Allah sw
t maha santun ti sagala hal (HR. Al Bukhori).

Samoga puasa ieu bisa meletakeun etos kasantun ti sapopoe kita sahingga menjadi
hamba-hamba nu di sukai Allah swt, sabab ti sabuah hadist di sebutkeun apabila A
llah swt suka hambana, maneh erek ngaruniakeun kasantunan (HR. Muslim jeung Abu
dawud)

Wassalamualaikum Wr. Wb.

Leave a Reply