Pidato : Jati Diri Asas Kecemerlangan Negara

Pidato: Jati Diri Asas Kecemerlangan Negara

Cuba kita fikir sejenak, kita mempunyai tanggungjawab yang besar dalam pembangunan bangsa dan negara ini. Kita juga mempunyai peranan yang penting dalam pembentukan minda dan jiwa rakyat untuk membawa kita ke arah wawasan yang ingin kita capai. Inilah amanat mantan perdana menteri kita Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Salam sejahtera, salam perpaduan, salam 1 Malaysia dan salam Melaka negeriku sayang.

Sejambak mawar, seharum kasturi buat peneraju majlis, saf hkim yang sentiasa cakna dengan keadilan dan berintegriti, saudara penjaga masa yang cakna dengan randiknya, warga pendidik yang bermisi, seterusnya warga intelektual penerus wawasan negara.

Jati diri asas kecemerlangan negara. Begitu indahnya bunyi mauduk pidato yang bakal disajikan buat santapan minda warga merdeka dan bakal menitip di bibir saya. Justeru mari kita bermula dan merungkai idea yang tersirat mahu pun pidato yang tersurat.

Hadirin yang dihormati,

Untuk memulakan arena pidato dan hujah saya lebih molek jika saya memberi definisi secara perspektif utama iaitu menurut kamus Dewan edisi ke-4, Jati membawa maksud sejati, asli, murni tulen atau tidak bercampur. Diri pula bermaksud batang tubuh atau orang perseorangan yang mempunyai badan. Maka, Jati Diri adalah sifat keperibadian atau ciri yang unik, utuh dan istimewa dari segi adat, bahasa, budaya dan agama yang menjad teras serta lambang keperibadian seseorang individu atau sesuatu bangsa. Jati diri atau identiti sesuatu bangsa merujuk kepada ciri-ciri yang membezakan sesuatu kumpulan manusia dengan kumpulan manusia lain. Menuturkan sebuah bahasa yang sama ialah antara ciri yang menentukan jati diri sesebuah bangsa. Tahukah anda? Rakyat Switzerland menuturkan 4 bahasa yang berlainan iaitu Bahasa Perancis, Jerman , Italy dan Roman sedangkan mereka semua adalah bangsa Swiss. Di Malaysia, kita juga mempunyai satu bahasa kebangsaan yang dituturkan oleh masyarakat pelbagai keturunan tanpa was-was. Tuntasnya, realiti Bahasa Melayu sebagai cermin jati diri bangsa Malaysia, tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas.

Sidang saksi yang beruisi,

Indikator saya yang pertama di bawah lembayung kata PERWATAKAN MEMPENGARUHI JATI DIRI.

Jati diri boleh dibahagikan kepada perwatakan yang nampak seperti pakaian dan perwatakan tidak nampak membabitkan emosi atau karakter seseorang hasil dan terbentuk daripada latar belakang keluarga serta persekitaran. Perwatakan nampak dan tidak nampak itu menentukan keterampilan individu yang mewakili bangsa, budaya, etnik seterusnya diperkenalkan sebagai jati diri Malaysia. Sebagai contoh, baju kebangsaan tidak dikaitkan dengan emosi dan perwatakan kerana semua rakyat negara ini tidak kira bangsa memakai baju kebangsaan. Ini menunjukkan hidup yang sopan santun melalui pakaian saja. Individu perlu menguatkan jati diri dengan mengamalkan cara hidup bangsa Malaysia antaranya bertutur secara halus dan bersopan terutama ketika berinteraksi dengan orang tua dan sesama rakan. Jika di kampung individu boleh mengamalkan gaya hidup bersopan santun, perlakuan itu sepatutnya terus kekal ketika berada di universiti mahupun dalam kalangan masyarakat, bukan mengubah gaya hidup yang bercanggah dengan jati diri sebagai pelajar.Justeru, kita harus menganjurkan aktiviti untuk memastikan jati diri dan semangat patriotisme terus tumbuh segar dalam diri setiap individu seperti mengadakan program memakai baju kebangsaan di institusi pengajian tinggi.

Sidang dewan yang dihormati,

Indikator yang ke-2 berdasarkan kata kunci, PENGEMBANGAN PERIBADI DALAM MEMBENTUK JATI DIRI UNTUK KECEMERLANGAN NEGARA.

Globalisasi yang bercanggah dengan jati diri pada masa kini telah mengugat usaha membina negara bangsa sehingga berlakunya kecelaruan dalam menetapkan identiti sesuatu bangsa. Justeru, kefahaman mengenai maksud jati diri perlu dikemukakan kepada semua pihak terutama generasi muda supaya perkataan besar yang membawa maksud pelbagai itu dapat difahami seterusnya diterjemahkan dalam setiap aspek kehidupan rakyat pelbagai bangsa di negara ini untuk membina negara bangsa Malaysia. Sebagai contoh, jati diri generasi muda kini semakin terpinggir menyebabkan mereka dilihat tidak memiliki keyakinan diri hingga ada sesetengahnya terjebak dalam krisis identiti. Tafsiran jati diri yang mereka anggap ialah sekadar mempunyai kad pengenalan sahaja. Malah jati diri sebenarnya untuk menjadi insan yang berdisiplin dan memiliki daya ketrampilan.

Indikator saya yang ke-3 berdasarkan kata kunci, SEMANGAT PATRIOTISME JUGA DIPERLUKAN DALAM MEMBENTUK JATI DIRI.

Remaja perlu menguasai setiap ilmu yang mereka pelajari demi memastikan ilmu itu bukan sekadar dipelajari untuk lulus peperiksaan sebaliknya dimanfaatkan demi membangun diri, bangsa dan negara. Semangat patriotisme perlu diterapkan dalam jiwa setiap individu untuk memupuk sifat sayangkan negara kerana seseorang individu yang patriotik menjadi ikon kepada bangsanya sendiri. Selain tumpuan kepada jurusan bidang pengajian, remaja juga bertanggungjawab pastikan keperibadian mencerminkan semangat serta jiwa bangsa negara ini diperlihatkan dalam kehidupan seharian mereka. Semangat perpaduan yang menjadi antara nilai terkandung dalam gagasan 1Malaysia yang sudah tertanam dalam hubungan antara remaja berbilang bangsa yang menjadi warga berilmu perlu dibaja supaya terus semarak.Memahami konsep jati diri bangsa Malaysia bukan boleh dicapai dalam tempoh singkat. Banyak yang perlu dipelajari dan semua pihak perlu mengambil inisiatif supaya jati diri bangsa Malaysia menjadi amalan yang diterjemahkan dalam semua aspek kehidupan rakyat negara ini.

Indikator terakhir saya berdasarkan kata kunci, INDIVIDU BERINTELEK DAPAT MEMBENTUK JATI DIRI UNTUK KECEMERLANGAN NEGARA.

Individu yang berilmu akan berubah sikap, pandangan alam serta pemikirannya. Individu dapat mengimbangi ilmu sekular dengan ilmu keagamaan. Kemantapan kurikulum memang direncanakan untuk mencorak dan melahirkan individu-individu yang bukan sahaja berilmu tinggi dalam pelbagai aspek akan tetapi berakhlak mulia lagi terpuji. Demikianlah nanti akan terbentuknya masyarakat yang tidak jumud dari segi pemikirannya, nilai, sikap, budaya serta jati dirinya. Perkara ini dapat digambarkan apabila pelajar cemerlang SPM 2007 iaitu Azali Azlan percaya akan sikap kesabaran amat penting dalam menimba ilmu bagi menghadapi cabaran yang penuh dengan pancaroba pada masa akan datang. Selain itu, jiwa individu yang sentiasa hidup dengan progresif dan dinamik serta dapat membentuk jati diri untuk dapat cemerlangkan negara. Individu tidak seharusnya hanya belajar untuk kejayaan mereka semata-mata, namun kita perlu berpandangan jauh untuk bersama-sama meredah ranjau globalisasi.

Hadirin yang penuh santun,

Sebelum akhir kalam, dalam proses pembentukan insan yang seimbang dan harmonis individu harus mempunyai tekad dan azam untuk menjadi bangsa atau umat penyumbang aset negara. Tidak ada jalan pintas untuk mencapai matlamat tersebut, melainkan semua individu harus bersedia dengan disiplin diri dan tekad yang yang terancang serta usaha yang bersungguh-sungguh. Individu yang syumul perlu memiliki ketahanan diri untuk menghadapi segala onak hidup dalam menerajui visi negara. Percayalah, asas inilah yang menjadi asas terbaik dalam pembangunan modal insan yang seimbang supaya para individu bakal menjadi warga pemyumbang bukan saja terhadap negara Malaysia yang dicintai tetapi merealisasikan aspirasi negara.

Akhir kata, sebelum saya mengundur diri, saya memohon seribu kemaafan jika ada tersalah atau tersilap bahasa, sekian terima kasih.

Leave a Reply