PIDATO 1 Malaysia

PIDATO

Tajuk: 1 Malaysia

Slogan: Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan.

meritokrasi

Rendah hati

Integriti

kesetiaan

penerimaan

pendidikan

Budaya kecemerlangan

ketabahan

8 nilai

1 Malaysia

meritokrasi

Rendah hati

Integriti

kesetiaan

penerimaan

pendidikan

Budaya kecemerlangan

ketabahan

8 nilai

1 Malaysia

Pendapat tokoh-tokoh dan penganalisis politik tentang 1 Malaysia.

 • 1 Malaysia mewujudkan sebuah negara bersepadu dan kepimpinan yang bersikap lebih terbuka.

 • Bukan Melayu menjadi penentu yang merubah landskap politik negara dan jika ini berterusan ia tidak menguntungkan orang Melayu.

 • Satu penjenamaan semula terhadap pendekatan pemimpin-pemimpin terdahulu.

 • Yakin bahawa orang Melayu boleh berkompromi terhadap perkara yang membabaitkan kepentingan bersama asalkan hak dan keistimewaan orang Melayu terpelihara.

 • Hanya berseteju Dasar Meritokrasi dilaksanakan di Kementerian Pendidikan Tinggi sahaja mengikut kesesuaian.

 • Orang Melayu lebih selesa diberi bantuan dan sokongan terutamanya dari sector ekonomi dan pendidikan.

Penganalisis politik, Prof Datuk Dr. Ramlah Adam

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin

 • UMNO mula meminggirkan perjuangan untuk membela nasib orang Melayu kerana ia seakan-akan menyamai konsep Malaysian Malaysia yang pernah dicadangkan oleh DAP.

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat

1 Malaysia mewujudkan sebuah negara bersepadu dan kepimpinan yang bersikap lebih terbuka.

Bukan Melayu menjadi penentu yang merubah landskap politik negara dan jika ini berterusan ia tidak menguntungkan orang Melayu.

Satu penjenamaan semula terhadap pendekatan pemimpin-pemimpin terdahulu.

Yakin bahawa orang Melayu boleh berkompromi terhadap perkara yang membabaitkan kepentingan bersama asalkan hak dan keistimewaan orang Melayu terpelihara.

Hanya berseteju Dasar Meritokrasi dilaksanakan di Kementerian Pendidikan Tinggi sahaja mengikut kesesuaian.

Orang Melayu lebih selesa diberi bantuan dan sokongan terutamanya dari sector ekonomi dan pendidikan.

Penganalisis politik, Prof Datuk Dr. Ramlah Adam

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin

UMNO mula meminggirkan perjuangan untuk membela nasib orang Melayu kerana ia seakan-akan menyamai konsep Malaysian Malaysia yang pernah dicadangkan oleh DAP.

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Aziz Nik Mat

 • 1 Malaysia member gambaran mengenai perlunya penyatuan semua kaum melalui integrasi.

 • Wujudkan satu kod etika untuk setiap ucapan dan kebyataan ahli politik, yang berasaskan prinsip fundamental yang tidak lari daripada Perlembagaan Persekutuan dan Rukun Negara.

 • Sekiranya 1 Malaysia direalisasikan,semua ahli politik akn bercakap soal komuniti dari segala sudut sebagai seorang manusia, bukan lagi berlatarbelakangkan mana-mana kaum dan agama.

Fellow utama,Institut Kajian Etnik,Universiti Kebangsaan Malaysia,Datuk Dr Denison Jayasooria

 • Konsep 1 Malaysia masih kurang jelas dan menimbulkan persepsi rambang oleh pelbagai pihak.

 • Menjadi trend, apabila bertukar pucuk pimpinan akan bertukar juga slogan.slogan yang lama masih belum selesai.

 • Jika konsep 1 Malaysia tidak dilaksanakan dengan baik,ia akan menjerat UMNO.

Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia, Dato Ibrahim Ali

 • Walaupun idea itu dilihat sangat positif.perlaksanaanya boleh menimbulkan masalah.

 • Kerajaan perlu membuat kajian terlebih dahulu dan kerajaan perlu menggunakan sistem pendidikan untuk mengubah sikap golongan muda terhadap konsep 1 Malaysia yang membolehkan semua warga negara mempunyai status dan keistimewaan yang sama demi mewujudkan perpaduan nasional.

 • Sistem persekolahan mestilah lebih banyak menumpukan soal perpaduan

Prof Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim

1 Malaysia member gambaran mengenai perlunya penyatuan semua kaum melalui integrasi.

Wujudkan satu kod etika untuk setiap ucapan dan kebyataan ahli politik, yang berasaskan prinsip fundamental yang tidak lari daripada Perlembagaan Persekutuan dan Rukun Negara.

Sekiranya 1 Malaysia direalisasikan,semua ahli politik akn bercakap soal komuniti dari segala sudut sebagai seorang manusia, bukan lagi berlatarbelakangkan mana-mana kaum dan agama.

Fellow utama,Institut Kajian Etnik,Universiti Kebangsaan Malaysia,Datuk Dr Denison Jayasooria

Konsep 1 Malaysia masih kurang jelas dan menimbulkan persepsi rambang oleh pelbagai pihak.

Menjadi trend, apabila bertukar pucuk pimpinan akan bertukar juga slogan.slogan yang lama masih belum selesai.

Jika konsep 1 Malaysia tidak dilaksanakan dengan baik,ia akan menjerat UMNO.

Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia, Dato Ibrahim Ali

Walaupun idea itu dilihat sangat positif.perlaksanaanya boleh menimbulkan masalah.

Kerajaan perlu membuat kajian terlebih dahulu dan kerajaan perlu menggunakan sistem pendidikan untuk mengubah sikap golongan muda terhadap konsep 1 Malaysia yang membolehkan semua warga negara mempunyai status dan keistimewaan yang sama demi mewujudkan perpaduan nasional.

Sistem persekolahan mestilah lebih banyak menumpukan soal perpaduan

Prof Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim

1 Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan.

Tuan pengerusi majis yang saya muliakan lagi saya hormati, Pensyarah Bmk yang saya hormati, En. Abdullah B Chik dan kawan-kawan seperjuangan saya sekalian, dan hadirin dan hadirat sekalian. Assalamualaikum w.b.t dan selamat pagi kepada semua.Berdirinya saya pada hari ini untuk menyampaikan sebuah pidato yang bertajuk 1 Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan.

Para hadirin sekalian,

Seperti yang kita tahu 1 Malaysia adalah satu lagi slogan atau gagasan baru yang diur-uarkan dan diketengahkan oleh pucuk pempinan kita yang baru iaitu, Dato Sri Mohd Najib Tun Razak pertama kali pada 5 Mei 2009 di Padang Merdeka, Kota Kinabalu, Sabah. 1 Malaysia amat menekankan kesaksamaan dan keadilan bagi semua kaum di Malaysia.

Ramai yang berpendapat bahawa gagasan 1 Malaysia adalah lebih mirip kepada Malayan Malaysia yang pernah dicadangkan oleh DAP yang akhirnya mendapat tentangan dalam kalangan pemimpin UMNO dan Orang Melayu.Namun 1 Malaysia sangatlah berlainan dengan Malayan Malaysia, Ianya menekankan 8 nilai sebagai teras bagi mendukung matlamat berkenaan iaitu, budaya kecemerlangan, ketabahan, rendah hati, penerimaan, kesetiaan, meritokrasi, integreti, dan pendidikan.

Hadirin sekalian

Pada pendapat saya,1 Malaysia dapat menyatupadukan masyarakat tanapa mengira kaum dan membolehkan masyarakat Malaysia menikmati kemajuan dan kemakmuran negara adil dan saksama. Disebabkan gagasan ini masih baru,masyarakat masih belum mengetahui kepentingan dan kelebihannya. Masyarakat Malaysia masih lagi ragu-ragu tentang gagasan ini kerana kurang pendedahan tentang konsep dan rasionalnya.

Penerimaan konsep 1 Malaysia bermakna rakyat tidak lagi bersikap prejudis terhadap mana-mana kaum sebaliknya merapatkan hubungan setia kawan, bertoleransi, beretika, dan sedia berkerjasama tanpa mengira warna kulit dan fahaman agama. Apa yang penting sekarang, kerajaan perlu melakukan sesuatu untuk meyakinkan orang Melayu bahawa gagasan 1 Malaysia ini tidak akan merugikan mereka. Ini disebabkan oleh Orang Melayu melihat 1 Malaysia lebih merugikan dan menggugat hak-hak keistimewaan mereka berbanding membawa keuntungan.Orang Melayu juga beranggapan gagasan ini lebih menguntungkan kaum lain.

Para hadirin dan hadirat sekalian

Namun dengan segala spekulasi dan anggapan yang melulu, 1 Malaysia hanyalah satu penjenamaan semula terhadap pendekatan yang dilakukan pemimpin-pemimpin terdahulu seperti yang disuarakan oleh penganalisis politik, Prof Datuk Dr Ramlah Adam. Ia berbeza hanya dari segi istilah, bukan dari segi konsep dan pengertiannya. Pengisian gagasan 1 Malaysia tetap sama dan serupa dengan gagasan yang lain yang diperjuangkan oleh pemimpin-pemimpin terdahulu.

Jika gagasan 1 Malaysia ini berjaya dan disambut baik,saya yakin semua kaum di Malaysia akan hidup lebih bersatu padu dan bertoleransi antara sesama kaum. Namun jika ianya gagal dan tidak dilaksanakan dengan bijak,ianya akan menjerat UMNO,ini baru dikatakan Keris Makan Tuan.

Hadirin hadirat yang saya hormati,

Jika didalami tentang 8 nilai 1 Malaysia, meritokrasi adalah salah satu daripadanya. Saya tertarik untuk mengulas tentang nilai ini kerana Orang Melayu sangat tidak bersedia untuk 1 Malaysia terutamanya bila ianya mengenai meritokrasi. Orang Melayu memang suka ditolong lebih-lebih lagi dari sector ekonomi dan pendidikan. Jika meritokrasi dilaksanakan di institusi-institusi pendidikan dan sebagainya tanpa mengambil kira hak keistimewaan Orang Melayu, dikhuatiri ketidak puasan hati berlaku terhadap Orang Melayu. Ini disebabkan dari zaman berzaman hak keistimewaan Orang Melayu dilindung oleh Perlembagaan Negara Perkara 153. Orang Melayu masih belum bersedia untuk bersaing dengan kaum-kaum lain dan berdikari. Orang Melayu lebih suka ditolong dan dilindungi.

Para hadirin sekalian,

Selepas peristiwa 13 Mei 1969,penduduk Malaysia tidak mahu lagi peristiwa berdarah itu kembali menghantui mereka. Kenangan itu sangat perit untuk diingat. Diharapkan agar Malaysia akan kekal aman damai dan perpaduan kaum di negara ini akan kekal terjalin hingga keakhirnya. Dengan wujudnya gagasan seperti 1 Malaysia ini saya yakin Malaysia akan kekal aman damai. Diharapkan anak cucu saya nanti akan dapat merasai kebahagiaan hidup dalam perpaduan seperti yang saya lalui sekarang.

Satu cita, satu impian, satu perpaduan, SATU MALAYSIA! Hidup Satu Malaysia, Rakyat Didahulukan,Pencapaian Diutamakan.

Refleksi

Konsep 1 Malaysia bukanlah sesuatu yang baru. Ia sebenarnya adalah kesinambungan kepada apa yang diperjuangkan semenjak Allahyarham Tunku Abdul Rahman. Selama ini pun, Malaysia berjaya kerana kita menjadikan kemajmukan rakyat yang ada sebagai sumber kekuatan walaupun kita telah menyaksikan banyak negara didunia telah hancur dek faktor kemajmukan. Malah kita juga telah merasai sedikit sebanyak bagaimana kemajmukan yang tidak diurus dengan betul telah hampir meranapkan negara seperti mana yang telah dialami semasa tragedi 13 Mei.

Maka yang demikian, suka atau tidak suka, kita mesti mengakui kemajmukan yang wujud adalah realiti yang harus di terima. Inilah merupakan teras kepada konsep Satu Malaysia, mengakui realiti yang ada dan menjadikannya sebagai platform untuk mencapai kejayaan demi kejayaan. Konsep ini tidak sekali-kali lari daripada apa yang

telah dimaktub dan dimuafakatkan melalui undang-undang tertinggi negara iaitu Perlembagaan Persekutuan dan prinsip prinsip Rukun Negara.

Di bawah Konsep Satu Malaysia ini setiap rakyat Malaysia yang berkelayakan dan memerlukan bantuan serta pertolongan akan kita bantu. Tidak akan ada mana-mana pihak yang akan dicicirkan. Sesungguhnya lagi janganlah mana-mana pihak menganggap mereka adalah warganegara kelas dua di negara tercinta ini, kerana setiap anak Malaysia adalah potensi modal insan yang penting kepada negara, setiap mereka perlu dimanfaatkan sebaiknya.

Setiap warganegara mempunyai hak dan tanggungjawab masing-masing sepertimana yang telah digariskan oleh Perlembagaan Persekutuan. Kewarganegaraan bukan sahaja menggariskan hak tetapi juga menuntut tanggungjawab. Janganlah mana-mana pihak terlalu taksub terhadap tuntutan hak dan melupakan tanggungjawab mereka sebagai warganegara.

Di bawah Konsep Satu Malaysia kita perlu memastikan tiada rakyat Malaysia yang terpinggir daripada mendapat perhatian kerajaan. Bagi kerajaan, meritokrasi bukan bermakna kesaksamaan yang membuta. Malah kesaksamaan bermaksud meletakkan sesuatu pada tempatnya yang hak. Dari itu, seorang anak yang datang dari

keluarga miskin tidak kira dari bandar atau luar bandar walau dari etnik manapun, tetapi ternyata mempunyai potensi sememangnya berhak mendapat bantuan kerajaan berbanding anak-anak golongan berada yang sudah tentu mempunyai peluang pendidikan yang terbaik.

Maknanya, kita sebagai rakyat haruslah menyokong dasar kerajaan kerana apa yang dilaksanakan oleh kerajaan adalah untuk kebaikan kita bersama khususnya, seperti gagasan 1 Malaysia ini. Saya berharap agar 1 Malaysia diterima ramai dan kerajaan akan melaksanakan banyak lagi dasar agar perpaduan antara kaum di negara kita akan terpelihara.

Bibliografi

Milinea. (Jun 2009). m/s 7-11

Abd Bashid Harun, Satu Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan.

http://gurubashid.com/blog/politik-semasa/satu-malaysia-rakyat-didahulukan-pencapaian-diutamakan.htm . Accessed on 22 Julai 2009.

Tok Su Ru Sila, 1 Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan.(2009)

http://toksu.wordpress.com/2009/07/11/1-malaysia-rakyat-didahulukan-pencapaian-diutamakan/ . Accessed on 8 Ogos 2009

LAMPIRAN

7

Leave a Reply